درحالی که کل دنیا درگیر همه گیری ویروس کروناست، کشورهای مختلف اقدامات محدودکنندهای را برای متوقف ساختن انتشار کرونا از جمله: دستور ماندن در منزل و بستن اجباری کسبوکارهای غیرضروری، اعمال کردهاند.
بهخاطر سیاستهای قرنطینه و جداسازی اعمال شده توسط مقامات در کل دنیا، در این مقاله به این موضوع پرداختهایم که اپیدمی کرونا چگونه زندگی مهندسین معمار و طراحان سازه را تحت تاثیر قرار داده است.
رایگیری در پلتفرمهای اسپانیایی، انگلیسی و پرتغالی انجام شده که در آن بیش از ۶۰۰ خواننده تجربیات خود را به اشتراک گذاشتند. از مشارکت کنندگان۳۹% بین سنین ۲۱ الی ۳۰ و ۲۹%گروه سنی ۳۱ تا ۴۰ سال بودند.
خوانندگان بین ۴۱ تا ۵۰ سال ۱۳ درصد از مشارکتکنندگان در مطالعه آماری را تشکیل میدادند، در حالی که ۹ درصد بین ۵۰ تا ۶۰ سال و ۷ درصد بالای ۶۰ سال داشتند که تجربیاتشان را از زمان آغاز شیوع به اشتراک گذاشتند.
تقریباً ۶۵ درصد از مشارکتکنندگان اعلام کردند که قبل از قرنطینه تا حدی، چقدر، چند روز یا بهصورت بخشی از روال عادی کاری، تجربه کار در منزل را داشتند.
برای سایرین، قبول واقعیت جدید برای کار در منزل چالشهای جدیدی ایجاد کرده که از جمله میتوان به توانایی تمرکز بر کار و یافتن ابزارهای جدید ارتباطی برای تماس با همکارانشان اشاره کرد.
ارتباط و دسترسی از راه دور
برای بسیاری که در مطالعه آماری شرکت کردهاند، یکی از اصلیترین چالشهای کار از منزل عدم توانایی برای ارتباط با همکاران برای گفتگوهای غیررسمی است. ایده جدا ماندن برای دورهای نامعلوم به همراه احساس اضطراب عمومی، باعث ایجاد مشکلات زیاد در جریان معمول کاری و نوع دیگری از ارتباط شده است.
با وجود این، تماسهای تلفنی و تصویری، شبکههای اجتماعی و دیگر پلتفرمهای فنآوری به حفظ حس همکاری در بین اعضای تیم کمک کردهاند.
قابلیت دسترسی به فایلها و طرحهای دیجیتال یکی دیگر از موضوعات رایج ذکر شده در این مطالعه بود که خیلی از افراد از طریق سرورهای ابری (cloud) و شبکههای خصوصی شرکت به آن دست یافتهاند. خوانندگان سه پلتفرم، کندی و عدم پایداری خدمات اینترنتی را به عنوان مشکل اصلی برای کار از منزل ذکر کردند که منجر به صرف زمان کاری بیشتر از معمول طراحان برای کار شده است.

اصولی برای حفظ ریتم کاری
یکی از چالش های اصلی طراحانی که مجبور به کار در منزل هستند، دشواری حفظ ریتم معمول و رسیدن به انضباط کاری برای تمرکز بر وظایف روزانه است.
نکته دیگر اعضای خانواده یکی از عوامل برهمزننده تمرکزشان در دوران قرنطینه بود مانند: مزاحمت حیوانات خانگی، سروصدای اطراف، و فعالیتهای خانگی از جمله موانع اصلی برای کار در منزل ذکر شده است.
کمبود فضای اختصاصی برای کار، برخی از خوانندگان را به ایجاد دفاتر کوچک و خلاقانه در اتاق نشیمن یا اتاق خواب مجبور کرده است که فقط بر مشکلات کار از منزل میافزاید.
همچنین، عدم جدایی بین زندگی در منزل و زندگی کاری، آن دسته از خوانندگان را که از زمان قرنطینه باید ساعات بیشتری کار کنند، دچار مشکل کرده است.
یک رکود اقتصادی احتمالی
علاوه براین، در بین نگرانیهای خوانندگان، نامعلومی و ابهامی برای مواجهه با یک رکورد اقتصادی احتمالی وجود داشت: از یک طرف پروژههایی که طراحی آنها از قبل آغاز شده و مراحل ساخت آنها تحت نظارت دقیق قرار دارد، و از طرف دیگر مهندسینی که شاهد تعلل مشتریان برای امضاء قرارداد و سفارش کار بیشتر هستند. ترس از چنین بحران احتمالی و تاثیرات آن، مستقیماً باعث نگرانی مهندسین و دیگر فعالان طراحی در سراسر دنیا شده است.
ادامه ساختوساز
در حالیکه دفتر خانگی ممکن است راهحلی موقت برای بسیاری از مهندسین و طراحان باشد، ظرفیت کاری محدودی دارد. در طول دوران قرنطینه، بسیاری از کشورها خدمات ساختوساز را به عنوان خدمتی ضروری در نظر گرفتهاند که یعنی با وجود اجبار برای ماندن در خانه، مهندسین هنوز در ساختوساز مشارکت دارند. تعداد ملاقاتها در مکان و هماهنگی که معمولاً از طریق تعاملات اجتماعی رودررو اتفاق میافتد، به یک ابزار ارتباطی جدید برای پیشبرد و تکامل موفقیت آمیز نیاز دارد.

کار در منزل در یک کشور جهان سوم مزیتی است که اغلب نصیب طبقه کارگر نمیشود. کارگران مجبور به انتخاب بین رفتن به سرکار و قرارگرفتن در معرض بیماری، یا ماندن در خانه و محروم ساختن خود از نیازهای اساسی هستند؛ زیرا زندگی آنها عمدتاً به کارشان وابسته است.
از نظر «جریک روستیا»، مهندس معمار اهل فیلیپین، برخی از این کشورها فاقد دولتهایی با برنامههای انساندوستانه برای کمک مالی به کارگران در طول دوران بحران است.
برخی از خوانندگان همچنین ابراز داشتند که ادارههای محلی ساختوساز مسئول تصویب پروژه نه تنها آغاز ساختوساز جدید را متوقف کردهاند، بلکه تصویب طرحهایی را که قبل از آغاز قرنطینه کامل شده، به حالت تعلیق در آوردهاند.
احیا وقت آزاد
از سوی دیگر به گفته برخی از خوانندگان، بر خلاف انبوهی از چالشها و مشکلات تحمیل شده بخاطر قرنطینه و جداسازی، چند مزیت محدود در دورکاری وجود دارد. دیگر برای رفت و آمد به محل کارتان به صرف زمان نیازی نیست. در واقع، طراحان وقت آزاد بیشتری در اختیار دارند که قبل از آنها، امکان انجام فعالیتهای تفریحی برایشان فراهم نبود. برخی از مشارکتکنندگان اشاره کردهاند که صرف زمان بیشتر با اعضای خانواده، آشپزی، مطالعه و تماشای تلویزیون، از جمله فعالیتهایی هستند که حالا زمان بیشتری برای انجام آن دارند.
فرصتهای مدیریتی بیشتر
با این همه، بزرگترین فرصت ایجاد شده، آموختن نحوه کم کردن بحران حاضر و بازنگری شیوههای کاری رایج در بیشتر دفاتر معماری در دنیاست.
موارد زیر فقط چند شیوه دفاتر معماری در مقابل بحران هستند که معماران یا طراحان میتوانند از راه آن ها کار خود را بروز کنند:
- بهبود قابلیتهای ارتباط از راه دور؛
- ذخیرهسازی فایلهای پروژه در سیستم ابری؛
- پیادهسازی کاربردی مدلهای BIM مدلسازی اطلاعاتی سازه.
«کرونا اولویتهای مردم را برای همیشه تغییر خواهد داد. و این فرصتی بزرگ برای تعریف چگونگی تاثیر مثبت پروژههای معماری بر زندگی مردمی است که در نهایت ساکن آنها خواهند بود».
— فرانچسکا پرانی، معمار ایتالیایی
پایان یک آغاز
با بحرانی جهانی در این مقیاس، ترسها و ابهامات زیادی وجود دارد که معماران در مسیر جدید کاری با آنها مواجه خواهند شد.
چنین رخدادی میتواند نقطه آغازی برای یک تحول عمیقتر در شیوه کاری، ارتباط و انجام معماری باشد.
بر خلاف ترس و نگرانی از وقوع یک رکود احتمالی، به عنوان طراحان از سراسر دنیا، روحیه خود را حفظ کنید و به این معتقد باشید که با هم نه تنها بر این بحران غلبه میکنید، بلکه میتوانید آیندهی انسانی بهتری برای حرفه خود رقم بزنید.