رنگ مهمترین عنصر بهکاررفته، در طراحی است. هر چیزی رنگی دارد. وقتی با افراد مختلف در مورد رنگ صحبت میکنیم، اغلب در مورد انتخابِ رنگی ناآشنا، تردید یا ناآرامی دارند. نگرانی اصلی در واقع این است که آیا میتوانند با رنگی که برای دیوارهایشان انتخاب کنند، اتاق را طراحی کنند یا نه.
این نگرانیها بهجا هستند. انتخاب رنگ تصمیمی بسیار مهم در ابتدای فرآیند طراحی است و نحوه انتخاب صحیح آن نیز مهم است.
در این مقاله از وبلاگ نیل پیکسل، ۱۱ قانون طراحی رنگ را با شما به اشتراک گذاشتهایم تا اطلاعات بیشتری درمورد رنگ و مراحل عملی نحوه استفاده از آن به دست آورید و بتوانید همانند یک طراح دکوراسیون رنگ ها را انتخاب کنید.
قبل از شروع بحث در مورد ۱۱ قانون طراحی رنگ، میخواهیم بحث دیگری را با شما در میان بگذاریم: گردونه(چرخه) رنگ.
اگر میخواهید ارتباط رنگها را با یکدیگر بدانید، باید حتما یک چرخه رنگ تهیه کنید.
11 قانون طراحی رنگ
۱ . رنگ:
رنگ سه ویژگی دارد که این ترکیب این ویژگی ها به شناسایی و تمایز رنگها از یکدیگر کمک میکند:
- فام (تهرنگ): هویت نوع خاصی از رنگ؛
- درخشندگی و روشنی: میزان تیرگی یا روشنی رنگ؛
- شدت یا خلوص رنگ: میزان اشباع آن
۲. شکل فضا:
کیفیت نور و کارایی فضا به شما کمک میکند تا مناسبترین رنگ را برای آن فضا انتخاب کنید. رنگهای خاصی هستند که به فضاهای خاصی تعلق دارند؛ به عنوان مثال: رنگ قرمز در اتاق ناهارخوری، آبی در حمام و غیره.
البته این انتخابها انعطافپذیر هستند و ما از شما میخواهیم که شجاع باشید و این «قانون» را نادیده بگیرید!
۳. طول موج:
رنگهایی که در سمت انتهای قرمزِ طیف قرار دارند، طولموجهای بلندتری دارند و تمایل به «پیشروی» به سمت شما دارند. در حالی که رنگهایی که در سمت انتهای بنفشِ طیف قرار دارند، طولموجهای کوتاهتری دارند و تمایل به «پسروی» از شما دارند.
میتوانید از این ترفند استفاده کنید تا به بزرگتر شدن فضا در محیطهای کوچک یا بالعکس به دنجتر شدن فضا در محیطهای بزرگتر کمک کنید.
۴. خلوص رنگ:
هرچه رنگ خالصتر باشد، خاصیت پیش روی بیشتری دارد؛ هرچه رنگ «تلفیقی»تر باشد، این خاصیت آن کاهش مییابد؛ به همان اندازه، هرچه رنگ بیحالتر باشد، پسروی بیشتر و هرچه تیرهتر باشد، پیش روی بیشتری خواهد داشت.
هنگامیکه وسیلهای به رنگ نارنجی روشن یا زرد را در اتاقی قرار میدهید، بیشتر به چشم میآید؛ زیرا رنگ زرد یا نارنجی خالص بیشتر از سایر رنگها پیشروی میکند. این نکتهای عالی برای اضافه کردن نقاط «مورد علاقه» به اتاق است تا بتواند چشمها را به سمت خود خیره کند.
۵. هم جواری رنگ ها:
رنگها به شدت تحت تأثیر سایر رنگهای اطرافشان قرار میگیرند؛ زیرا چشم انسان یک رنگ را با رنگی نزدیک به آن تهرنگ میزند. هنگامی که برای انتخاب رنگهای همجوار در حال برنامهریزی هستید، این نکته را در ذهن داشته باشید. بهترین کار در اینجا این است که چرخه رنگتان را بیرون بیاورید و اطمینان حاصل کنید رنگهایی که انتخاب میکنید نزدیک بههم هستند
۶. شدت نور خورشید:
رنگها به دلیل میزان و کیفیت متنوع نور خورشید، در شرایط اقلیمی مختلف ویژگیهای منحصربهفردی دارند. آب و هوای ابری انگلستان با رنگهای خنکتر و سبکتری که نور و فضای طبیعی را به حداکثر میرسانند، تناسب بیشتری دارد. در حالی که آفتاب تابان در ایتالیا را میتوان با خانههایی به رنگ زرد، روغن(siena)، نارنجی و قهوهای مایل به زرد جذب کرد.
کیفیت و شدت نور خورشیدی را که به فضای شما میرسد، در نظر بگیرید و رنگ را متناسب با آن سطح از نور انتخاب کنید.
۷. نور مصنوعی محیط:
نگاه به رنگی خاص در نور طبیعی و سپس نور مصنوعی، با توجه به نوع نور مصنوعی محیط و تعداد پنجرهها، کیفیت آن را تغییر میدهد.
بنابراین مهم است که در ابتدا تست رنگ بخرید و حداقل یک متر مربع روی دیوار خود را رنگآمیزی کنید تا ببینید این رنگ با توجه به روشنایی منزلتان در شبانهروز، چگونه به نظر میرسد.
۸ . ارتباطات شخصی:
ارتباطات شخصی با انتخاب رنگها که بر احساس ما نسبت به آنها تأثیر میگذارد.همچنین، برخی معتقدند که رنگها قدرت درمانی خوبی دارند و اغلب برای درمان بیماریهای جسمی یا عدم تعادل روانی استفاده میشوند. از رنگهایی که دوست دارید، در طرح خود استفاده کنید. بسیار مهم است که از فضایی که در آن قرار گرفته اید، احساس خوبی به دست آورید.
۹. تغییر حس و حال:
برای تغییر حال و هوای افراد از رنگها در دکوراسیون داخلی استفاده می کنند. همانطور که در بالا گفته شد، رنگهای خاصی به تمدد اعصاب و آرامش ما کمک میکنند، از این رنگها در اتاق خواب استفاده کنید. رنگهای دیگری روحبخش هستند و سبب افزایش هیجان میشوند، از آنها در اتاق ناهار خوری، جایی که میخواهید تعامل داشته باشید، استفاده کنید.
۱۰. فام های مشابه:
هنگام انتخاب طرحهای رنگی، فامهای مشابه، یا خانوادههای رنگی (۳ رنگ یا بیشتر که روی گردونه رنگ مجاور هم هستند) را انتخاب کنید. از یک رنگ به عنوان رنگ (فام) غالب و از رنگهای دیگر به عنوان تکیه، استفاده کنید. این روشی بسیار آسان برای شروع کار با رنگهاست.
۱۱ . تعادل رنگ:
همواره سعی کنید به تعادلی موزون میان رنگهای خنثی، میانه، قوی، رنگهای روشن و تیره در فضا دست یابید.
امیدواریم که در پایان این مقاله، احساس اطمینان بیشتری نسبت به توانایی خود در انتخاب رنگبندی دلخواهتان به دست آورده باشید.