بشر چه در محیط کاری باشد و چه در محیط منزل، اوقات بیشتری را در فضای داخلی سپری میکند؛ مطالعات نشان میدهد هم اکنون %87 از زندگیمان را در فضای بسته میگذرانیم. محیطهای جذاب تأثیر مثبتی روی خلقوخو و آسایش ساکنان بر جای میگذارد، دقیقا همانطور که فضاهایی با روشنایی ناقص و ناخوشایند میتواند رویمان تأثیر ناخوشایندی به جا گذارد. برای همین طراحی فضای داخلی تا بدین حد مهم است، حتی با این حال که غالب متخصصان این حوزه توجه چندانی بدان ندارند. معمار هنگام طراحی فضای داخلی این توانایی را دارد تا متغیرهای مهم را، خواه میخواهد نورپردازی مصنوعی، نورپردازی طبیعی یا تناسبها باشد یا مواد و مصالح، دستکاری کند. در حالیکه تمامی این المانها روی تجربهای که ساکنان در فضای جدید خواهند داشت تأثیرگذار خواهد بود.

برای فراهم ساختن تجربه فضایی مطلوب، المانهایی وجود دارد که درکمان را از فضا، بدون دستکاری یک اینچ از دیوار، تغییر میدهند. این کار را از طریق رنگآمیزی فضاها، استفاده از مواد مختلف یا بهرهگیری از لایههای متفاوت میشود انجام داد. رنگهای روشنتر و خنکتر فضا را بزرگتر نشان میدهند. از طرفی رنگهای تیره فضا را بستهتر و کوچکتر به نظر میرسند. بهکارگیری رنگها یا بافتها در محیط پرسپکتیو را تغییر میدهد و اتاق را بلندتر، بزرگتر، پهنتر یا المانی را برجستهتر میسازد.

در ادامه، فهرستی از گزینههایی را برایتان آوردهایم که میتوان فقط با استفاده از رنگ و کانتراست بین مواد، تغییراتی را در محیط ایجاد کرد:
1- بزرگ ساختن فضا

برای خلق بزرگ بودن محیط، بهترین روش استفاده از رنگهای روشن است. این رنگها نور طبیعی را منعکس میکنند و سطوح را بزرگتر نشان میدهند.

2- کوچک ساختن فضا

از طرفی، وقتی میخواهیم اتاقی را جمعتر، کوتاهتر و جمعوجور نشان دهیم، رنگآمیزی سطوح با رنگهای تیرهتر ما را به این هدف میرساند. سطوح با رنگهای تیره بیشتر نور طبیعی را جذب میکنند و احساس بسته بودنی برایمان ایجاد میشود که برای کارکردهای مشخص مفید خواهد بود.

3- پایینتر نشان دادن سقف

مواقعی هست که با پایین آوردن سقف، فضا دلچسبتر میشود و احساس بهتری به انسان دست میدهد. با رنگ کردن سقف با رنگهای تیرهتر نسبت به دیوارها و نپوشاندن بافت مواد سقف، این حس را به شما میدهد که انگار سقف پایینتر است.

4- کش دادن فضا

وضعیتهایی هم هست که عکس مورد قبل صادق است. آپارتمانهایی هست که پایین بودن سقفشان حس کلاستروفوبیا را ایجاد میکند. استفاده از رنگهای تیرهتر روی دیوارها بدون رنگآمیزی سقف با رنگ مشابه باعث میشود سقف بلندتر بهنظر رسد.

3- فضا را پهنتر ساختن

رنگ کردن دیوار مقابل و سقف با یک نوع رنگ تیره، در حالیکه دیوارهای کناری رنگی روشن دارند سبب میشود فضا پهنتر و بزرگتر بهنظر رسد. از این روش بهوفور در کریدورها و اتاقهای باریک استفاده میشود.

4- باریک ساختن فضا

رنگ کردن دو طرف دیوارها با رنگهای تیره و رنگ کردن دیوار مقابل و سقف با رنگهای روشن سبب میشود فضا باریکتر بهنظر رسد و تناسب در اتاقهایی با ابعاد نامتوازن بهبود یابد.

5- کوتاه ساختن فضا

اگر فضای بسیار بزرگی در خانه وجود دارد و قصد دارید آنرا مقداری صمیمیتر نشان دهید، به استفاده از رنگهای تیره روی دیوار مقابل خود در تضاد با رنگهای روشن روی دیگر دیوارها فکر کنید.

6- برجسته کردن دیوار

برای برجسته کردن دیوار، توصیه میشود دیوار مورد نظر را با رنگ روشن و دیگر دیوارها را با رنگ تیرهتر نقاشی کنید. این کار سبب میشود نگاهها به سمت دیوار روشنتر جلب شود.

7- کوتاه کردن دیوار

اگر هدف کوتاه کردن دیوارهاست، پس استفاده از رنگ تیره در پایین دیوار را امتحان کنید.
