چنانچه علاقه دارید کنترل و آزادی بیشتری در زندگی حرفه ایتان داشته باشید، فریلنسینگ یا آزادکاری میتواند برایتان گزینهای جذاب باشد. در این مقاله مفهوم فریلنسینگ را بررسی میکنیم و به این میپردازیم که چگونه میتوانید به عنوان یک فریلنسر، کسبوکار خود را داشته باشید یا برای شرکتها و افراد دیگر دورکاری کنید. با ما همراه باشید…
فریلنسینگ چیست؟
فریلنسینگ، فرآیند انجام کارهای پیمانکاری و قراردادی برای خود، چندین مشتری یا شرکت است. حوزهی تخصصی یک فریلنسر میتواند شامل: دامنهی وسیعی مانند ایجاد محتوا، برنامهنویسی و توسعهی اپلیکیشن و تدریس باشد.
از فریلنسر میتوان به عنوان پیمانکار مستقل یا کارمند خود اشتغال نیز یاد کرد. آمارها حاکی از آن است که بیش از ۵۷ میلیون آمریکایی، به صورت دورکاری مشغول به کار هستند. علاوه براین، بر اساس روندهای اقتصادی، پیش بینی میشود تا سال ۲۰۲۷ اکثر افراد به عنوان یک آزادکار، کار کنند.
انواع فریلنسرینگ
اقتصاد گیگ درحال گسترش است و در همین راستا میلیونها نفر از افراد با استعداد میتوانند کسبوکار خود را راهاندازی کنند و آزادی بیشتری در زندگی روزمرهی خود به دست آورند. چنانچه تمایل دارید به جرگهی فریلنسرها بپیوندید و آزادکاری انجام دهید، در ابتدا باید با انواع مختلف فریلنسرینگ و نقشهای آن آشناشوید:
– اداری
مشاغل کوچک و حتی فریلنسرهای غیر اداری، همیشه در انجام کارهای اداری به کمک نیاز دارند. این سازمانها غالباً همه یا تعدادی از سرویسهای اداری فریلنس را استخدام میکنند که شامل: دستیار مجازی، معاون اداری و حسابدار میشود.
– توسعهی اپلیکیشن
در عصر حاضر، اپلیکیشنهای تلفن همراه تقریباً به اندازهی وبسایتها مهم هستند؛ به همین دلیل، چندین موقعیت شغلی در مقام افرادی که به صورت فریلنسینگ نرمافزارهایی را توسعه میدهند، ایجاد شده و رونق گرفته است. برخی از این فریلنسرها شامل: توسعهدهندهی برنامهی بومی، توسعهدهندهی برنامهی وب، توسعهدهندهی بازی موبایلی و طراح/ توسعهدهندهی Chatbot هستند.
– مشاوره
برخی از مشاغل برای تعیین استراتژی و برنامهریزی به کمک نیاز دارند. در چنین مواقعی وجود مشاوران فریلنسر ضرورت پیدا می کند. برخی از این مشاوران شامل موارد زیر میشوند:
- مشاور استراتژی تجارت؛
- مشاور برنامهریزی تجارت؛
- مشاور عملیات، مشاور قیمتگذاری؛
- مشاور منابع انسانی و مشاور فناوری اطلاعات.
– آموزش الکترونیکی
آموزش الکترونیکی از ابتدای ظهور خود تا به امروز محبوبیت زیادی به دست آورده و به تجارتی تبدیل شده که با سرعت زیادی در حال رشد است.
شرکتهایی که میخواهند خدمات و محصولاتی در حوزهی آموزش الکترونیکی، ارائه دهند، اما توانایی یا علاقهای به ایجاد یک تیم ویژه e-learning ندارند، میتوانند فریلنسرهای متخصص در این حوزه مانند مشاوران آموزش الکترونیکی و یا طراحان آموزش را استخدام کنند و از آنها کمک بگیرند.
– طراحی گرافیک
طراحی گرافیک بخش مهمی در فرآیند برند سازی هر سازمانی محسوب میشود. بسیاری از شرکتها برای کمک به توسعهی نام تجاری و یا فعالیتهای بازاریابی خود، افرادی را که به صورت دورکاری طراحی گرافیکی انجام میدهند، استخدام میکنند. برخی از این افراد شامل موارد زیر میشوند:
- طراح هویت برند؛
- تصویرگر دیجیتال؛
- طراح آرم و لوگو؛
- طراح چاپ و بستهبندی.
– متفرقه
فرصتهای جدید شغلی در قالب آزادکاری و یا دورکاری به سرعت درحال ظهور هستند و حتی برخی از انواع فریلنسینگها مانند: مترجمی، مربیگری زندگی و مربیگری مشاغل هنوز جزو هیچ دسته و طبقهبندی قرار نگرفتهاند.
– عکاسی
عکاسی یکی از شغلهایی است که امروزه تقریباً در سراسر زندگی شغلی و شخصی افراد یک ضرورت محسوب میشود. فریلنسرهای عکاس به طور معمول در یکی از شاخههای عکاسی زیر تخصص دارند:
- عکاسی محصول؛
- عکاسی تبلیغاتی؛
- عکاسی خبرنگاری؛
- عکاسی املاک و مستغلات؛
- عکاسی عروسی یا پرتره؛
- عکاسی مد.
– فیلمبرداری
علاوه بر عکاسی، فیلمبرداری نیز یکی از الزاماتی است که برای ارائهی تجربههای دیداری به مخاطبان، امری مهم تلقی میشود.
از آنجا که فیلمبرداری یکی از مشاغل تخصصی به شمار می رود، بسیاری از شرکتها و سازمانها تصمیم میگیرند دراین خصوص، برخی از فریلنسرهای متخصص را در این حوزه استخدام کنند. این افراد عبارتند از:
- فیلمبردار تجاری؛
- مدیر فیلمبرداری؛
- تهیهکنندهی ویدئوهای تجاری؛
- تدوینگر فیلم؛
- دستیار تولید.
– طراحی وبسایت
طراحان وب در بخشهایی از طراحی وبسایت تخصص دارند که در معرض دید مخاطبان قرار گرفته و با آن در تعامل هستند. از جمله کسانی که به صورت فریلنسینگ نیز طراحی وب انجام میدهند؛ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراح تجربه کاربر (UX)؛
- طراح رابط کاربری (UI)؛
- طراح معماری اطلاعات (IA) .
– توسعهی وب
توسعهدهندگان وب در زمینهی برنامهنویسی و ایجاد ساختاری که از طراحی وب پشتیبانی میکند، فعالیت می کنند. برخی از فریلنسرهایی که به عنوان توسعهدهندگان وب کار میکنند، عبارتند از:
- توسعه دهندهیFront-end؛
- توسعه دهندهی Back-end؛
- توسعهدهندهی وب موبایلی؛
- توسعه دهندهیFull stack.
– تولید محتوا
امروزه انتشار محتوای مناسب در سایت و پلتفرمهای کسبوکارها یکی از ابزار مهم برای جذب مخاطب و تولید مشتری بالقوه محسوب میشود؛ به همین دلیل، بیشتر سازمانها به جای استخدام افرادی برای تولید محتوا در محل کار، فریلنسرهای فعال و متخصص در این زمینه را به کار میگیرند و کلیهی محتواهای خود را به آنها میسپارند. این فریلنسرها شامل اشخاص زیر میشود:
- کپی رایتر؛
- نویسندهی محتوا؛
- نویسندهی مقالات سفید و کتابهای الکترونیکی؛
- نویسندهی تخصصی؛
- سردبیر؛
- ادیتور؛
- مترجم.
خود ارزیابی
آیا فریلنسینگ برای شما مناسب است؟
قبل از شروع این، بهتر است در ابتدا خود و شرایطتان را ارزیابی کنید تا مطمئن شوید که آیا آزادکاری میتواند برای شما مناسب باشد یا خیر.
در اینجا سوالاتی وجود دارد که میتوانید با جواب دادن به آنها خود را ارزیابی کنید و سپس با اطمینان وارد حوزهی دورکاری و فریلنسینگ شوید.
آیا میتوانید از عهدهی فریلنسینگ بربیایید؟
این کار میتواند حقوق بالاتر و پتانسیل درآمد نامحدود را به شما نوید بدهد. علاوه براین، شما به عنوان فریلنسر، میتوانید برای انتخاب کار موردنظر و زمان انجام آن، آزادانه تصمیم بگیرید.
به یاد داشته باشید، ممکن است به سرعت به درآمد بالا و دلخواهتان نرسید. البته، چند ماه یا حتی چند سال اول فریلنسینگ، باید از درآمد مورد نظرتان در ازای راهاندازی کسبوکار، اثبات خودتان و پیدا کردن مشتری چشمپوشی کنید.
استعدادهای شما چیست؟
پاسخ به این سوال سه کلمهای میتواند حقایق زیادی را برای شما آشکار کند. اینکه شما در چه زمینههایی استعداد و مهارت دارید و اینکه دیگران از شما میخواهند که چه نوع کارهایی برای آنها انجام دهید؛ البته توجه کنید که در اینجا سوال این نیست که «شما در چه زمینههایی تخصص دارید و آیا یک متخصص هستید؟» بلکه آنچه باید درباره آن تصمیم بگیرید این است که مایل هستید در چه زمینهای به یک متخصص تبدیل شوید.
شما میتوانید از بین انواع فریلنسینگهایی که پیشتر در این مقاله نام بردیم، برای مرور تخصصهای موجود در آزادکاری استفاده کنید و کمک بگیرید.
چه چیزی باعث خوشحالی و لذت بردن شما میشود؟
البته این سؤال همیشه هم کاربرد ندارد. روزها و زمانهایی وجود خواهد داشت که شما نمیخواهید کار کنید یا ممکن است احساس نارضایتی در کارتان داشته باشید که درواقع، مسائل این چنینی بخشی از زندگی هستند اما موضوع مهمتر این است که معمولاً شغلهایی وجود دارند که باتوجه به تواناییها و علاقمندیهایتان میتوانند شما را راضی کنند.
باید توجه کنید چه چیزی باعث میشود نسبت به کاری که انجام میدهید، احساس خوبی داشته باشید؟ به احتمال زیاد، پرداختن به این نکات شما را به یک فریلنسر خوشحال و درنهایت کارآمد تبدیل خواهد کرد.
نکاتی درمورد فریلنسینگ
اگر خود را ارزیابی کرده و به این نتیجه رسیدید که میتوانید کار خود را به عنوان یک آزادکار آغاز کنید، لازم است نکاتی را درمورد آن بدانید:
بررسی کسب و کار مورد نظر
توصیهی اول ما این است که ابتدا قبل از هر کاری باید کسبوکار مورد نظرتان را بررسی کنید. باید دقیقاً بدانید که قرار است چه کار کنید و چگونه برند شخصی خود را توسعه دهید. درنظر گرفتن این موارد، نه تنها توجه مشتریان را به شما جلب میکند، بلکه باعث میشود مسیرتان را پیدا کنید؛ به خصوص در زمانهایی که دچار تردید میشوید.
برند شخصی خود را داشته باشید
در آغاز به کار به عنوان یک فریلنسر داشتن یک برند شخصی موضوعی ارزشمند است و میتواند نقطهی اتکا برایتان باشد. در فرآیند برندسازی شخصی از چه ابزارهای طراحی استفاده میکنید یا چه شخصی را برای انجام این کار استخدام میکنید و یا به چه آژانسهای متخصصی در این حوزه مراجعه میکنید؟
در هر صورت باید لوگویی داشته باشید که نشاندهندهی هویت برندتان باشد. علاوه براین، نام تجاریتان را نیز باید مناسب و مرتبط با کسبوکارتان انتخاب کنید.
یک هویت آنلاین برای خود تعیین کنید
یکی دیگر از عناصری که به شما برای تبدیل شدن به یک فریلنسر موفق کمک میکند، داشتن هویت آنلاین است. هویت آنلاین به طور معمول شامل یک وبسایت اختصاصی و حسابهای رسانههای اجتماعی است که در آن میتوانید لوگو و نام تجاری، نمونه کارها، محصولات و خدمات خود را به مخاطبانتان نمایش دهید.
امروزه اکثر افراد باید برای کسبوکارشان یک وبسایت داشته باشند، به خصوص اگر شغلشان در قالب دورکاری است. بهتر است که دامنهی وبسایت و پلتفرمهای رسانههای اجتماعیتان را با نام برندتان مطابقت دهید. به عنوان مثال، اگر یک عکاس فریلنسر هستید و نام برندتان Phoebe Photography است، وب سایتتان میتواند phoebephotography.Com و آیدی پلتفرمهای رسانههای اجتماعیتان @Phoebephotography باشد. این موضوع باعث میشود مشتریان بالقوه شما را راحتتر جستجو و پیدا کنند.
یک پورتفولیو بسازید
سپس در ادامه یک پورتفولیو ایجاد کنید. چنانچه یک نویسنده، طراح یا توسعهدهندهی وب فریلنسر هستید، داشتن یک پورتفولیو از کارهایتان میتواند شما را به مخاطبانتان معرفی کند و باعث ایجاد مشتریان بالقوه شود. یک پورتفولیوی قوی و متنوع که شامل بهترینهای شما باشد، میتواند به فروش خدمات و محصولاتتان کمک کند.
به یاد داشته باشید که تمام نتایج قابل اندازهگیری و شاخصهای کلیدی عملکردتان را نیز منتشر کنید. استخدام یک مشاور فریلنسر در حوزهی کسبوکارتان، میتواند کمک بزرگی برای شما محسوب شود.
مزایا و معایب
در این مرحله اجازه دهید نگاهی کلی به فریلنسینگ بیندازیم. باید بگوییم صرف نظر از مناسب بودن و یا نوع کار، مزایا و معایب مشخصی در تمامی زمینههای دورکاری و این کار وجود دارد که در ادامه چند مورد را بررسی میکنیم.
– مزایا
مهمترین موضوع این است که به عنوان یک فریلنسر میتوانید رئیس خود باشید. شما این امکان را دارید که برنامه و جدول کاری، نرخها، مشتریان یا شغل مورد نظرتان را خودتان انتخاب کنید. حتی چنانچه به عنوان یک فریلنسر برای دیگران نیز کار کنید، میتوانید زمانی که در سفر و یا در تختخوابتان هستید، نیز کارهایتان را در کمال راحتی و به صورت دورکاری انجام دهید و از محدودیتهای زندگی کارمندی در امان باشید.
در فریلنسینگ قوانین مالیاتی به شکل بسیار منعطفی اعمال میشود و در برخی موارد هیچ مالیاتی به فریلنسرها تعلق نمیگیرد.
یکی دیگر از مزایای این کار، این است که افراد با توجه به چشماندازها و میزان تلاششان میتوانند درآمد خود را تعیین و افزایش دهند. علاوه بر موارد ذکر شده، دورکاری شما را از دردسرها و اتلاف زمان در رفتوآمدهای مسیر خانه تا محل کارتان، نجات خواهد داد.
– معایب
اینکه در این کار رئیس خودتان باشید، قطعاً موضوع جذاب و لذت بخشی است؛ اما این موضوع درعین حال میتواند دغدغهها و مسئولیتهای بیشتری نیز برایتان داشته باشد.
شما به عنوان یک آزادکار، باید خودتان تمام تصمیمات را بگیرید و خودتان نیز تمام کارها را از حسابداری گرفته تا مدیریت گردش پول و تا فروش خدمات و محصولات، انجام دهید. درواقع شما دیگر کارمند یک تجارت نیستید؛ بلکه تماما یک تجارت هستید.
فریلنسرها کارمندانی برای مدیریت و سازماندهی سودها، مالیاتها و حسابها ندارند و رسیدگی به این موارد را باید به تنهایی یا با کمک ابزارها و راهنمایان انجام دهند.
یکی از معایب فریلنسینگ این است که مرخصی در کار با عدم کسب درآمد برابر است.
علاوه بر این موارد لازم است عنوان کنیم در حوزهی فریلنسینگ و دورکاری، بیثباتیهایی نیز وجود خواهد داشت که میتواند تعادل کار و زندگی شما را مختل کند. به عنوان مثال، ممکن است مطمئن نباشید درآمد و یا دستمزدتان را چه زمانی دریافت خواهید کرد.
با توجه به تمامی نکات گفته شده، در نهایت این شما هستید که خودتان را بهتر از هر شخص دیگری میشناسید و باید انتخاب کنید که فریلنسر شوید یا خیر.
فریلنسینگ نه یک عنوان شغلی، بلکه یک نوع سبک زندگی است؛ پس باید روحیه و شخصیت مناسب با این سبک از زندگی را داشته باشید تا بتوانید از آزادکاری درآمد کسب کنید و همواره از کارتان لذت ببرید.